Mei 2024
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Na amper een uurtje spelen zag het er al somber uit. Koen en Janco stonden al heel slecht en bij Niels stond een verdachte stelling op het bord maar wel met een extra pion. Alleen Patrick kon daar iets positiefs tegenover stellen.

Janco werd inderdaad middels een mooi stukoffer opgebracht door Paul van Rooijen. 0-1. Patrick verzorgde de gelijkmaker. Penningen en een aftrekaanval bezorgden Martin de Bock onoverkomelijke problemen. Koen was ontsnapt aan de directe dreigingen maar had daar wel 2 pionnen voor moeten geven. De volgende beslissing viel op het bord van Niels. Laura Tiggelman wou profiteren van de wat gebrekkige co├Ârdinatie van Niels zijn stukken. Ze dacht de verdedigende dame te kunnen wegjagen en zo de toren van Niels te winnen. Niels reageerde gelijk met een tegenaanval op de dame van Laura. Een redelijk adequate oplossing maar het profiteren van een penning had een mat in 3 opgeleverd! Laura ruilde de dames en kwam in een verloren eindspel terecht. Maar met 3 pionnen voor liep Niels terug met zijn koning naar de onderste rij en liet en passant Laura met beide torens de 2e rij bezetten. Dat resulteerde in een eeuwig schaak. 1,5-1,5

Ondanks deze tegenvaller begon het er toch rooskleurig uit te zien. Bas had een pion meer en de witte koning leek ook niet al te veilig te staan. Iris had een lekker initiatief tegen de wel zeer verdedigende Max Toetenel. Ook Lydia had een pionnetje gewonnen. En omdat het regende en Koen op de fiets was, bleef hij de tegenstander maar een beetje sarren

Wim bracht ons weer op voorsprong door de voorzitter van de ZSB kansloos te laten. De aanvallen op de koning werden Albert Vermue uiteindelijk te veel. 2,5-1,5. Intussen had Bas tegen de storm in gerokeerd. Door de verdedigende zetten die hij daardoor moest spelen werd zijn dame ingesloten. Een klein wanhoopsoffensief mocht helaas niet meer baten en het stond weer gelijk 2,5-2,5. Lydia had haar stukken in tijdnood veel te passief neergezet. Gelukkig vond ze nog een ingenieuze verdediging. Dat leverde een remise dame-eindspel op met een pionnetje meer. Koen had intussen Carl Schoor in slaap gewiegd en door een heuse counter een pionnetje terug gewonnen en de vijandelijke koning moest aan de wandel. Er leek ineens weer wat mogelijk op zijn bord. Maar een nutteloos schaakje kostte hem weer een pion en ook de tegenkansen waren weer verdwenen. Tijd om op te geven? Toch maar niet want het regende nog steeds. Dan maar nog wat vervelende zetjes blijven doen. Waar bij iedereen de partij of al klaar was of in het verre eindspel was beland stond het bord bij Iris nog vol stukken. Zij was bezig langzaam haar stukken de vijandelijke stelling binnen te dirigeren. De volgende fout gebeurde aan het bord van Koen en wel door de tegenstander. Na het zoveelste schaakje koos de koning voor een verkeerd veld. Middels het verorberen van de ver opgerukte vrijpion op a7 door de toren zou het Koen zijn die op winst kon gaan spelen. De tegenstander moest met de dame nemen op a7 en door een r├Ântgenaanval zou de dame dan verloren gaan. Iedereen zag het, maar niet de twee spelers aan het bord. Dat was echt de laatste kans en niet veel later de opgave van Koen. Net daarvoor had Erik van Driel ook een beslissende fout gemaakt tegen Lydia. Hij dacht zijn koning actief neer te moeten zetten in dat dame eindspel maar liet mat in 1 toe. 3,5-3,5. Bij Iris en Max bleven de stukken maar op het bord. Iedereen erom heen. Iris leek de beslissing te kunnen forceren maar met beiden onder de minuut kan er van alles gebeuren. De zwarte dame was via vele omzwervingen op de onderste rij uiteindelijk veilig op h7 beland. Het was voor Landau, maar zeker voor Iris, zuur dat de dame van deze onooglijke plaats middels de breekzet h5 waarop Iris binnen 35 seconden geen oplossing kon bedenken, de partij in haar nadeel besliste. De 3,5 -4,5 nederlaag is geen ramp en zeker niet omdat de twee naaste concurrenten Middelburg en ZSC ook niet wonnen. ZSC ging ten onder tegen DZD en Middelburg speelde gelijk tegen Scheldeschaak, onze volgende tegenstander. We zijn niet dolende zoals ons eerste team en ik heb dan ook alle vertrouwen in een positief resultaat tegen dit combinatieteam.

De spanning blijft in de hoofdklasse en ik denk dat we deze competitie gaan missen na de invoering van de landelijke 4e klasse. Wat is er nu leuker en spannender dan een klasse waarin iedereen kampioen kan worden, maar ook iedereen kan degraderen?