Mei 2024
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Landau Axel 1 heeft haar eerste overwinning geboekt in het verre Vianen. Tja Vianen, dat ligt toch in Utrecht nabij Nieuwengein, dat was in ieder geval mijn gedachte aan het begin van de competitie en ook nog afgelopen vrijdag, totdat Kedem me de vraag stelde of het Utrecht of Noord Brabant was…. Utrecht toch was mijn antwoord, maar toch maar eens google-en en toen schrok ik me rot. Nabij Cuijk, dichtbij Nijmegen ligt er ook nog een Vianen. Nou dat was even schrikken, maar na wat telefoontjes is iedereen toch op de goede plaats aangekomen. Naast onze wedstrijd waren er nog twee wedstrijden in de onderbond, die een ander tempo als ons spelen. Dit bleek niet zo handig te zijn, want het was erg rumoerig, zeker met het feit dat de bar ook gewoon in de speelzaal was.

Doordat Dirk en Christophe niet konden spelen, had Wim besloten om Tamer en Peter mee te nemen. Verder speelde de jeugd op de eerste vier borden, want die beginnen zich steeds beter te voelen in de tweede klas. Dat bleek ook nu vandaag weer. Ze scoorden met zijn vieren gewoon twee punten. Het startschot werd echter gegeven door Randy, die na diverse halfjes zijn eerste overwinning dit seizoen boekte. De vorm uit Bethune meegenomen en zijn Duitse tegenstander, NB met wit en 2100+, speelde de meest rare zetten. Wel lekker zo’n snelle voorsprong! Tamer kreeg met zwart op het derde bord een remisevoorstel en daarmee blijft hij ongeslagen dit seizoen. Nog een meevaller volgde op bord 7, want Dennis had in de opening een pion verloren, bleef vechten en schwindelde  zich naar remise door eeuwig schaak( 2-1 voorsprong). Op het vijfde bord zat Arthur en ook hij heeft een prima seizoen tot nu toe. Met wit stond hij zeer prettig, ondanks dat hij nog niet kon rokeren. Zijn tegenstander had lang gerokeerd en dat leek mij niet zo’n hele goede beslissing. Arthur kreeg een kwaliteit en bleef koel (3-1). Peter op bord 6 had een partij waarbij al snel veel stukken geruild werden. Zijn rokade was alleen niet op het juiste moment en daardoor kreeg hij een probleem op de c-lijn. Nog lang verdedigd, geprobeerd te counteren, maar moest toch opgeven (3-2). Ian op bord 3 een beetje hetzelfde, lang tegen een mindere stelling aangekeken, een pion verloren door een verkeerde loperzet, wat een tempo kostte (3-3).

De eerste twee borden moesten de beslissing geven. Bas had een schuifpartij en moest een binnengekomen toren verdedigen. Die toren van zijn sterke tegenstander (2368 ELO) kon ook niet zoveel, maar vergde uiteraard wel alle aandacht. Bas had een iets betere pionnenstructuur en ongelijke lopers. Verder hadden beiden nog een paard en 6 pionnen. Al ver na de tijdscontrole lukte het Bas om de Torens te ruilen en niet veel later ook de paarden, dat kostte wel een pion, maar het ongelijke lopereindspel was remise (3,5-3,5). Op het eerste bord zat Kedem, die dus vrijdagavond of eigenlijk heel vroeg zaterdagmorgen van Wim te horen kreeg, dat hij vanuit Leiden niet naar het Utrechtse Vianen moest, maar met de trein naar het oosten van Nederland. Ik was als teamleider dan ook heel blij, dat hij er was en vooral dat hij vervolgens won en mede dat dit het beslissende punt was! Tegen zijn Duitse tegenstander (2200+) stond hij al snel erg prettig. Zijn tegenstander had een dubbelpion, moest zijn toren pareren op a6 om zijn paard op b6 te verdedigen, want anders had Kedem al een pion gewonnen. Nu kwam Kedem zijn toren binnen op de zevende rij. Zijn tegenstander bleef zoeken naar tegenspel en Kedem moest alle zeilen bijzetten. Uiteindelijk kreeg hij een dubbel toren eindspel met een vrije a-pion. In tijdnood lukte het hem de overkant te halen, wat zijn tegenstander een toren kostte. Kedem zijn toren en Koning kon de twee verbonden vrijpionnen van zijn tegenstander vervolgens neutraliseren en dik na zes uur was de eindzege binnen! We konden aan de lange terugreis beginnen met een goed gevoel, tegen half 10 waren we in Axel en Kedem was in Leiden.

Volgende ronde thuis op 13 februari.