December 2023
M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Ook dit jaar zijn we weer van de partij op het NK voor jeugdteams in Den Bosch. We hebben dit jaar vier teams ingeschreven, A1, A2, C1 en D1. Mede dankzij de samenwerking met de drie torens uit Gent en met de Zeeuwse schaakvereniging SK Souburg en Denk en Zet. We proberen ook dit jaar ons weer zo goed mogelijk te meten met de Nederlandse top. De ene wedstrijd gaat dit beter als de andere.

Het begin, de eerste speeldag  was in ieder geval goed. A1 won de eerst wedstrijd met 3-1, Ian, Bas (F) en Tamer haalden de punten binnen, Lydia verloor.  A1 kreeg in de tweede wedstrijd de nummer één geplaatst, Utrecht A1. Dit team heeft gemiddeld 300 elopunten meer. Even leek er een stunt in te zitten. Ian stond zeker niet minder en ook Bas (F) had volgens mij kansen in een zeer spectaculaire partij. Aan het eind wist echter alleen Tamer knap te winnen, Iris haar debuut bij de A-jeugd was leerzaam, maar een nederlaag tegen 2094 elo is natuurlijk geen schande. Er werd met 3-1 verloren, maar nogmaals, wellicht was een stunt mogelijk geweest.

A2 speelt een klas lager in de promotieklas en wist de eerste wedstrijd moeizaam te winnen. Doordat ze een speler aan A1 moesten afstaan (nl Iris) waren ze wel wat verzwakt, maar de tegenstander kwam ook met een speler minder op, waardoor er al een 1-0 voorsprong op het bord stond. Lydia had geen tegenstander, maar had gelukkig in de ochtend al een partij met A1 kunnen meespelen. Joost debuteerde, miste in het middenspel een belangrijke pionzet en kreeg de dame op bezoek, wat hem de partij kostte. Bas (D) won na een moeizame opening en Niels leek het spoor bijster te geraken, maar knokte zich naar een remise, waardoor het team won met 2,5-1,5. Volgende ronde voor hun is niet in Den Bosch maar bij Charlois Europoort.

C1 heeft de haast onmogelijke taak om de tweede plaats van vorig jaar te verdedigen. Het gehele team bestaat uit nieuwe spelers, die eerstejaars C zijn. Toch is het dit team, wat de meeste matchpunten van alle Landau-teams heeft.  De eerste wedstrijd werd met 3-1 gewonnen. Met Xander als debutant, die het eerste punt binnenhaalde tegen Stormpionnen C1. Het was echter Xander die de pionnen had, maar liefst 6 meer, dan zijn tegenstander. De vraag achteraf, was dan ook wie stormde er met de pionnen, de tegenstander in ieder geval niet! De andere debutant Jasper wist, dat hij het moeilijk ging krijgen, maar vond het vooral leuk en een eer om mee te mogen spelen. Zijn nederlaag is niet erg, als je weet, dat hij nog nooit een langere partij heeft gespeeld, dan 40 minuten. De routiniers van het team, Fardin en Annelies wonnen beiden. In de tweede partij troffen we kampioen Klim Op C1, die op alle fronten meer ELO hadden, maar toch werd het weer 2-2, net als vorig jaar. Fardin en Annelies wonnen knap van twee sterke tegenstanders. Annelies stond eerst minder, maar een mooie truc in de stelling leverde haar een kwaliteit op, waarna ze het keurig afmaakte. Ook Fardin speelde een goede partij, de concentratie was er volop en zo kon de 2-0 achterstand worden omgezet in een gelijkspel. Xander en Jasper hadden verloren, maar als je zag wie de tegenstanders waren, dan is dat geen schande!

D1 met drie debutanten op het NK voor jeugdteams. Zowel Marie, Laura als Evalina debuteerden. Martijn is de oudgediende. Marie op het eerste bord speelde drie goede partijen, tweemaal remise en een overwinning, Martijn op het tweede bord deed hetzelfde en bleef ook ongeslagen. Laura moet nog even wennen, maar dat gaat de volgende ronde op 3 oktober zeker lukken. Evalina was heel blij, dat ze één partij kon winnen, ze maakte het dan ook mooi af met “schaakmat”. Het team verloor de eerste wedstrijd met 3-1, de tweede werd gewonnen met 2,5-1,5 en de derde werd nipt verloren met 2,5-1,5.

Met dank aan de zestien (!) spelers, de begeleiders Nick, René, Wim en de chauffeuses Irina en Natasja was het weer een prachtige schaakdag. Op 3 oktober mogen we weer, de wteede speeldag van vier in totaal, wat een luxe!