Oktober 2022
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Zonder Luc en dus ook zonder Annelies, want die zitten op het Europees Kampioenschap in Montenegro, zijn we weer met onze drie teams (C1, C2 en D1) naar het NK voor teams in Den Bosch geweest. Door Luc zijn afwezigheid, ging Wim richting Gent om daar onze Vlaamse spelers op te halen en reed Nick deze keer via Hoek naar Goes om ELiza op te halen. Paul en Jacqueline vertrokken vanuit Axel en zo was alles weer geregeld en kwamen we allen op tijd aan voor wat weer een spannende dag zou worden voor onze Landau/de Drie Torens combinatie. Paul kon zijn eerste tweet versturen, dat iedereen was aangekomen en Jacqueline kon haar eerste foto’s maken.

DenBosch-JCC-20131005-C1Onze teams hadden er allemaal zin in en dit leverde in de eerste partijen van de dag allemaal teamoverwinningen op. Landau Axel C1 won met 2,5-1,5 van Chesscool C1 uit Haarlem. Lydia verloor, maar Bas en Lowie wonnen. Rupert hoefde deze keer niets te forceren en pakte keurig remise om de teamwinst veilig te stellen.

Een grote verrassing was de overwinning van Landau Axel C2 op ESV Eindhoven C1. Het werd maar liefst 3-1. Xander maakte zijn debuut voor onze vereniging en won meteen op het eerste bord. Door de aanwezigheid van Xander schoven alle andere teamleden een bord op. Mike die de vorige keer meedeed en het heel goed deed met anderhalve punt, begreep dat hij deze keer niet kon spelen, maar absoluut wel bij het team hoort. Niels op bord 3 verloor al vanuit de opening, dit geeft weer stof om te bekijken. Eliza, deze keer op bord 4 wist ook haar eerste overwinning voor Landau te behalen. Bas van Doren haalde het derde punt voor het team binnen. Bas speelde de vorige wedstrijddag tegen twee sterke spelers op het eerste bord en mocht vandaag op bord 2 spelen. Hij speelde een knappe partij en won.

DenBosch-JCC-20131005-D1Landau Axel D1 zonder Annelies deze keer begon met een knappe 3-1 overwinning tegen Moira Domtoren D1 uit Utrecht. Iris (bord 1), Kamiel (bord 2) en Fardin (bord 3) wonnen, alleen Griffin verloor. Hierna kwam de confrontatie met de Toren Arnhem, een sterk team en waren het de vorige ronde Iris, Kamiel en Fardin die wonnen, nu verloren ze en won juist Griffin. Helaas dus wel een nederlaag voor het team. Tijdens deze ronde zong er een koor in de aangrenzende zaal, wat erg storend was. Een punt voor de nieuwe organisatie van Den Bosch om daar de volgende keer iets op te vinden.

Gelukkig was bij aanvang van de laatste ronde dit gezang over en konden onze drie teams er weer tegenaan, want er stonden weer een aantal lastige te nemen tegenstanders op het programma.

Landau Axel D1 trof VAS Amsterdam D1, maar onze jeugdige spelers waren er niet bang van, integendeel zelfs, want de volle buit werd gepakt: 4-0. Griffin en Kamiel wonnen vrij snel, Fardin stond toen ook al goed en won wat later ook zijn partij. Iris was als laatst bezig en wist dat haar team al gewonnen had, ze stond een pion achter en in de tijdnood van Iris, maakte juist haar tegenstander de beslissende fout door te veel te letten op zijn eigen vrijpion. Hierdoor vergat hij zijn verdediging en zette Iris hem midden op het bord mat. Een klein vreugdedansje was zichtbaar bij teamleider Nick. Met deze overwinning heeft het D-team na zes ronden acht matchpunten en brengt dit de top 5 in de buurt. Met 4 op 6 staat Kamiel in de subtop bij de individuele scores.

DenBosch-JCC-20131005-C2Landau Axel C2 speelde in de tweede wedstrijd van de dag tegen Leiderdorp C1. Niels heeft zich knap hersteld van de eerste partij en won zijn partij door het pionneneindspel perfect uit te spelen. Ook Eliza heeft de smaak te pakken en wist wederom haar partij te winnen. Ook hier werd het pionneneindspel perfect uitgespeeld. Xander speelde tegen een heel sterke tegenstander, liet de tegenstander iets te ver komen op de koningsvleugel, wat een kwaliteit kostte. Hij probeerde nog wat tegenspel te creëren, maar zijn tegenstander doorzag alles en won. Bas van Doren was in het middenspel een stuk achter gekomen door een penning. Hij streed nog lang en zijn tegenstander wist lang geen raad met het extra stuk, maar uiteindelijk na veel zetten, moest Bas opgeven. Toch weer een prachtig resultaat dit gelijkspel, wat Landau Axel C2 brengt op vijf matchpunten uit vier wedstrijden. Een mooie top 10 plaats als gevolg.

DenBosch-JCC-20131005-honkEen heuse topper tussen Landau Axel C1 en Sliedrecht C1, de nummers drie en vier van het tussenklassement. Het werd een zeer spannende wedstrijd, waarbij teamleider Wim het bijna niet meer kon houden van de zenuwen. Het begon allemaal goed met een snelle overwinning van Rupert op bord 3. Rupert die toch al in vorm is en in het individuele tussenklassement heel hoog staat met 3,5 punt op 4. Lydia vroeg aan Wim of ze remise mocht aannemen en kreeg, met het oog op de eerste twee borden, bevestiging dat dit mocht. Bas de Feijter en Lowie stonden zeker niet minder, eerder iets beter, maar het kon nog alle kanten op, omdat ook de tijd begon mee te spelen. Met het uitgangspunt en het vertrouwen in de spelers, dat er minimaal door Bas en Lowie samen wel een punt gehaald zou worden, werd de remise aangenomen en stonden we met 1,5-0,5 voor. Toen begonnen de spannende minuten, Bas met zwart stond een vrijpion voor maar moest erg rekening houden met een mogelijk mat op g7. Bij Lowie zijn partij was alles gefocust op de koningsvleugel, de Sliedrecht-speler had de door hun geliefde Leeuw opening op het bord gebracht. Op een gegeven moment stond het helemaal vast aan de koningsvleugel. Lowie verschoof zijn activiteit naar de damevleugel en zijn tegenstander volgde. Toen Lowie plots weer terug naar de koningsvleugel ging behaalde hij het beslissende voordeel en won een stuk en de partij. Bas had ondertussen na de eerste tijdscontrole zijn tegenstander aan het denken gezet. Die deed dit bijna een half uur lang, omdat de laatste zet van Bas er voor zorgde dat hij een extra pion won en ook nog eens de dames van het bord kon halen. In een toreneindspel en met nog maar seconden op de klok van zijn tegenstander won hij overtuigend. Bas en Lowie wonnen beiden vandaag twee keer. Landau Axel C1 staat nu in het tussenklassement op de tweede plaats in de strijd om de nationale titel voor jeugdteams.

Met 11 matchpunten op de 14 die er te behalen waren, mogen we weer zeer trots zijn op onze teams. Volgende keer is 9 november wederom in Den Bosch. Alleen C1 en C2 zullen dan spelen, want voor D1 staan er geen wedstrijden op het programma. Ook Luc is er dan weer als begeleider.

Een foto-impressie van de dag vindt u hier.

 

De uitslagen op een rijtje:

Landau C1

 • Hardenberg C1 - Landau C1 1½-2½
 • Landau C1 - Moira Domtoren C1 2-2
 • Chesscool C1 - Landau C1 1½-2½
 • Landau C1 - Sliedrecht C1 3½-½
Landau C2
 • Landau C2 - VAS C1 ½-3½
 • Het Kasteel C1 - Landau C2 1½-2½
 • Landau C2 - ESV C1 3-1
 • Leiderdorp C1 - Landau C2 2-2

Landau D1

 • Chesscool D2 - Landau D1 0-4
 • Landau D1 - ESV D1 2½-1½
 • Klim-Op D1 - Landau D1 3½-½
 • Landau Axel D1 - Moira-Domtoren D1 3-1
 • De Toren Arnhem D1 - Landau Axel D1 3-1
 • Landau Axel D1 - VAS D1 4-0