Juni 2024
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Met 118 deelnemers zijn we als organisatie van het 37ste Landau jeugdtoernooi erg blij met deze hoge opkomst zo net in het nieuwe jaar. Dat we maar liefst 22 verschillende verenigingen mochten ontvangen, die niet alleen uit Zeeland kwamen, maar ook uit Noord Brabant en velen uit België, maakt het toernooi nog meer tot een succes. Daarnaast kreeg het schaken in het algemeen (promotie voor het schaken) ook de aandacht van Omroep Zeeland, zowel radio als televisie. De tv-uitzending zal dan ook maandag te zien zijn.

Zo kregen we in alle categorieën een spannende strijd. In de AB categorie wist Bas de Feijter  opnieuw het toernooi te winnen. Deze keer had hij nog sterkere tegenstand. We kunnen wel zeggen, dat deze categorie het sterkst bezet was sinds vele jaren. Bas moest al snel in het toernooi in de achtervolging, nadat hij van clubgenoot Bas van Doren verloor. Hij herstelde zich en won vervolgens van al zijn andere concurrenten. Op de tweede plaats is Jasper Beukema (STB/ Stukkenjagers) geëindigd op een halfje achterstand van Bas. In de zesde ronde konden we “live” getuige zijn van de match tussen Bas en Jasper. De partij werd dan ook in de kantine en door velen gevolgd met commentaar van Peter Kalisvaart. Ook op internet was de partij te volgen, naast nog een andere partij iedere ronde. Op de gedeelde derde plaats eindigde jeugdtalent Daniel Dardha (Hoboken/STB) en de verrassende Mathijs Dubbeldam met 5 uit 7.

In de C-categorie hadden we één ronde voor het einde vier koplopers en we kregen deze kemphanen in de laatste ronde op de eerste twee borden tegen elkaar. Mooier en spannender kan bijna niet. Deze partijen waren dan ook weer “live” te volgen. Igor Vanduyfhuys (KGSRL/STB) wist als enige te winnen, waardoor hij ongedeeld eerste werd met 6 uit 7. Fardin Hematyar en Constantijn Beukema (STB) speelden remise en deelden daarmee de tweede/derde plaats. Xander Joosse (Souburg) verloor en kreeg op de vierde plaats nog gezelschap van Thimo Hoogstraate, Laura Tiggelman (Souburg) en Martijn Schelleman.

In de D-categorie viel de beslissing ook pas in de laatste ronde. Elias de Reese (KGSRL)  moest in de laatste ronde de titel veilig stellen tegen Marie Dgebuadze. Marie stond beter, misschien wel gewonnen, maar had geen tijd meer, dus ging de overwinning naar Elias. Hierdoor werd Marie ook nog gepasseerd door Ramin de Cocq (Geelse SK) en Lars Vanhee (KBSK Brugge).

In de E-categorie, die dit jaar in één groep speelden met de F-categorie, wist Karen Deleu (KGSRL) te winnen met 8,5 uit 9. Ze had hiermee een punt voorsprong op Sven de Putter (Teneuzen) en Luna Morote (de Vesting Hulst/ Landau). Luna wist als enige een halfje af te snoepen van Karen. Parisa Hematyar eindigde als vierde. In de F-categorie won Alphonse Bleyen (KGSRL) met een punt voorsprong. Freek Meijaard (Goes) werd tweede en  Dago van Parijs (KGSRL) werd derde.

Beste schoolschakers werden Martijn de Koeijer en Mees Monpelier. Helaas was Mees niet meer aanwezig op de prijsuitreiking en we vragen hem dan ook contact op te nemen met ons. Naast de schaakprijzen was er ook weer traditioneel een wedstrijd snelst opzetten van de schaakstukken en hadden we wederom een chocola schaakbord met stukken in de verloting. Foto's van het evenement vind u hier; de uitslagen van alle groepen zijn hier te vinden.

Rest ons verder alleen nog iedereen te bedanken, spelers, begeleiders,  ouders, maar zeer zeker alle vrijwilligers voor weer een geslaagd toernooi. Door de vele nieuwe spelers, die ons toernooi wisten te vinden hebben we als organisatie lof en vele bedankjes gekregen maar ook een opmerking/onduidelijkheid. Zelfkritsisch als we zijn gaan we hiermee aan de slag en we zullen dat volgend jaar beter verwoorden. Er was onduidelijkheid over de AB-categorie, wat bij ons al jaren één categorie is net zoals dit in de Grandprix van Zeeland is. Echter ons reglement, waar in vermeld staat, dat er gezamenlijke prijzen zijn voor de AB categorie en de vooraankondiging op de website, botsen met onze manier van voorinschrijving, waarbij gekozen kon worden tussen A en B, wat de suggestie heeft gewekt, dat dit twee aparte categorieën zijn. We hebben al jaren een vast draaiboek en zo zie je, wat voor ons zo vanzelfsprekend lijkt, blijkt voor nieuwe deelnemers aan het toernooi niet zo vanzelfsprekend. 

Hopelijk allemaal tot volgend jaar bij het 38ste Landau jeugdtoernooi. Het volgend toernooi in de Grandprix is in Scherpenisse, waar Denk en Zet de organisatie heeft.